Wall of Home, de oude stadsmuur, met koperen platen bedekt.

27 Immigrant Wall Ellis IslandWe waren op `Ellis Island’ in het ‘Museum of Immigration’. Hier moesten de immigranten die Amerika binnen wilden, hun papieren laten zien of alles in orde was en ook moesten ze medisch gekeurd worden. Soms was iemand van een gezin ziek geworden, wat geen wonder was met zoveel mensen op een veel te klein schip. De zieke moest dan achtergelaten worden en de rest moest wel verder gaan. Verschrikkelijk! Men zegt dat alle immigranten hier in de computer staan geregistreerd. Ik heb daar mijn grote twijfels over, ik weet nogal wat namen van mensen die in de vorige eeuw naar Amerika zijn gegaan. Soms werden de namen dan wel fout opgeschreven en ook bij het overbrengen naar de computer zijn weer de nodige fouten gemaakt. Ik heb van alles geprobeerd, maar zeer weinig van die namen gevonden in deze computer. Hier is ook de Wall of Home, de oude stadsmuur, met koperen platen bedekt. Daarop kan men voor 100 dollar een naam van een voorouder laten graveren.
Tussen 1855 en 1892 betraden 7.000.000 immigranten hier Amerika.

We waren in de negerwijk `Harlem’, in ‘Battery Park’ in `Central Park’, bij ‘St.Patricks Cathedral’. We hebben gelopen op ‘Broadway’, deze weg is 21 kilometer lang en de langste weg van New York City. Deze weg is van het begin tot het eind bebouwd met interessante gebouwen. Het Central Park is 4 km lang en 800 meter breed, wordt de groene long van New York genoemd.

We bezochten de `Times Square’ en  het `Rochefeller Center’. Het Rochefeller Center is ook een beetje een park, midden in de straat. In de zomer kan pootje baden en spartelen in stromend water. Tijdens de winter is het een prachtige ijsbaan.

28 in The United States CapitolWe hebben gelopen op de ‘Fifth Avenue’, bij het `Empire State Building’, in de `Wall Street’, bij het `World Trade Center’, bij de’Greenwich Village’, in ‘Chinatown’, in ‘Brooklin’ (is Breukelen). Wij zijn over de ‘Brooklynbridge’ gelopen en noem maar op. De Brooklin Bridge is een prachtige brug en wordt wel de stalen harp genoemd. Deze hangbrug is in 1883 gebouwd en was toen de langste hangbrug ter wereld en twee kilometer lang.

29 Korea ereveld Washington DCUiteraard hebben we een rondleiding gehad door het gebouw van de `Verenigde Naties’. Een aantal jaren terug zijn de vergaderzalen van het VN-gebouw vaak bij ons op de televisie in beeld geweest. Het doet je toch elke keer wat als je dit herkent.
Daarna reisden we verder, door de staten New Jersey, Delaware en Maryland naar Washington D.C. (District of Columbia) de hoofdstad van Amerika. Washington DC is Washington District of Columbia. Hier bezochten we de `Senate’, `Supreme Court’, het `White House’ waar de Amerikaanse presidenten mogen wonen en verder zoveel, dat het teveel is om op te noemen.30 Freedom is not free

Volgelingen van Jacob Aman nu de Amish People genoemd

Daarna zijn we weer verder gegaan met de bus en reden we naar de state Pennsylvania, het gebied rond Lancaster. Daar vestigde zich honderden jaren geleden Jacob Aman en met hem veel volgelingen. Jacob Aman was Doopsgezind en gevlucht uit Zwitserland. In Europa was deze kerkelijke groepering verboden en werden de Doopsgezinden streng vervolgd. Zijn volgelingen werden naar hem, Aman genoemd de Amish People. Op de vruchtbare grond van de 40 The Amish farmerLancaster County, op de glooiende heuvels in het gebied zijn veel Amish en Mennonieten gaan wonen. Ze leven nog op een eenvoudige en voor ons ouderwetse manier. Ze maken beslist geen gebruik van de moderne apparatuur die wij al lang als onmisbaar goed ons eigen gemaakt hebben. Electriciteit en alles wat daarmee verband houdt gebruiken ze niet. Dit geldt ook voor trein, bus, vliegtuig enzovoort. Amish en Mennonieten kunnen zo nooit een bezoek brengen aan het oude moederland in Europa omdat ze dan nog weer met een zeilboot de Oceaan over zouden moeten gaan. Wanneer ze wel in een vliegtuig zouden reizen, dan worden ze uitgesloten van hun gemeenschap. Ze verplaatsen zich nog in rijtuigen ‘buggy’ genoemd, door snelle paarden getrokken. 41 The Amish farmerVoor het zwaardere werk gebruiken ze een sterker paard.

Volgelingen van Menno Simons nu Mennonieten genoemd

Ook wonen in Amerika en Canada veel Mennonites, volgelingen van Menno Simons. Menno Simons, ook Doopsgezind, is vanuit Nederland naar Amerika gevlucht en met hem veel Nederlanders maar vooral veel Duitsers en Zwitsers. De Amish People en de Mennonites wonen overigens niet alleen in Pennsylvania, maar door heel Amerika en 42 Gateway to Amish Country in OhioCanada. Doordat deze mensen zich, vanaf het begin dat ze in Amerika hebben gewoond, al hebben afgezonderd en daarbij strenge regels hanteerden binnen de groep, zijn ze steeds meer een aparte bevolkingsgroep gaan worden.

Bij elkaar blijven en samen optrekken is het doel. Zij zonderden zich niet alleen af wat hun geloofsopvattingen betreft, ook in de leefgewoonten stelde men zich erg kritisch op. Waar nu veel Amisch people of Mennonites bij elkaar wonen, spreekt men de Engelse taal nog uit als een Duitser op vakantie, je hoort zo het Duitse accent. Bijna altijd wordt modern vervoer afgewezen. Er zijn nog veel plaatsen waar naast de asfaltwegen nog zeer goed onderhouden wegen van zand en grevel liggen voor transport met paard en wagen. Er is een zwaarder type paard voor het landwerk en een lichter type voor het snellere vervoer met buggies. Ik sprak met een van de Amisch people en vroeg hem of hij of zijn 35 Independense Hall Philadelphiafamilie ooit weer terug geweest waren in Duitsland. Hij antwoordde, ik zou dat wel willen, maar het kan niet. Binnen de groep wordt het gezien als afval. Uitstoting uit de groep zou het gevolg zijn en dat wil ik absoluut niet.

De Independence Hall is een historisch gebouw in Philadelphia en herdenkt aan de Onafhankelijkheidsverklaring die werd aangenomen op 4 juli 1776.

The Battle at Gettysburg

33 LIBERTYBELIn Gettysburg waren we bij het `National Military Park’. Wat zich daar tussen 1863 en 1865, tijdens de Civil War, de oorlog tussen de noordelijke en de zuidelijke staten heeft afgespeeld is dramatisch geweest. Het heeft diep ingegrepen in de harten van de Amerikanen na de strijd. De hele vallei waarin het laatste gevecht heeft plaatsgevonden staat vol met herinneringsmonumenten. Het verloop van de hele strijd is uitgebeeld en hoe uiteindelijk de strijd, man tegen man is uitgevochten. Kortgeleden was op tv nog de film The perfect tribute, waarin deze geschiedenis werd verfilmd. Iedereen vond deze oorlog de waanzin ten top en toch ging men ermee door. 34 The peace bell gift from JapanDe film eindigde met de beroemde rede van president Abraham Lincoln bij de inwijding van het oorlogskerkhof van Gettysburg.

Zijn rede eindigde: dat wij hier plechtig besluiten dat deze doden niet tevergeefs gestorven zijn- dat deze natie onder Gods zegen een nieuwe geboorte der vrijheid zal beleven- en dat een regering van het volk, door het volk, voor het volk, niet zal verdwijnen van de aarde.

36-1 The Battle at GettysburgOok waren we in de `Independence Hall’, bij de `Liberty Bell’ in Philadelphia waar in 1776 de Declaration of Independence of de Onafhankelijkheidsverklaring is ondertekend. De Amerikaanse Koloniën, met een bevolking van over de hele wereld, maakten zich hiermee vrij van Engeland. Nergens op de wereld wonen zoveel mensen van verschillende rassen en naties als in Amerika. Van alle landen en volken op de wereld wonen afstammelingen in Amerika.

36-2 The Battle at Gettysburg 3De eerste dag van de veldslag kenmerkte zich vooral door een felle strijd ten noorden van Gettysburg, waar soldaten van de Unie verdedigende posities hadden ingenomen. Zij werden echter steeds verder teruggedrongen door de Zuiderlingen, waardoor zij aan het eind van de dag nog slechts een aantal heuvels ten zuiden van het dorpje in bezit hadden. In de nacht van 1 op 2 juli kwam de hoofdmacht van generaal Meade aan. Bij zonsopgang had het Noordelijke leger zich in de vorm van een vishaak opgesteld van Culp’s Hill ten 37 Lincol speech vertalingzuidoosten van Gettysburg tot Little Round Top zuidwestelijk van het dorpje.

Op 3 juli 1863 om één uur ’s middags begon de bittere strijd om de oorlog te winnen. Het was een hopeloze strijd zonder winnaars. Op 4 juli 1863 besloot generaal Lee zich terug te trekken. Opgeteld waren er 8.000 doden te betreuren en totaal 26.000 gewonden.

Dit was opnieuw een reis om nooit weer te vergeten.